Actueel

17-10-10

Persbericht: Sligro stopt met castratie na druk Varkens in Nood

Binnen enkele dagen na het ontvangen van een dagvaarding van stichting Varkens in Nood en stichting Dier & Recht, heeft levensmiddelenconcern Sligro Food Group bekend gemaakt castratie van varkens als inkoopseis te laten vallen. Per 1 januari 2011 zal Sligro alleen nog varkensvlees van ongecastreerde dieren verkopen.
De stichtingen Varkens in Nood en Dier & Recht, die maandag aankondigden een rechtszaak te beginnen tegen Sligro over de kwestie, hebben hierop besloten de gerechtelijke procedure tegen het concern niet voort te zetten.
Hans Baaij, directeur van Varkens in Nood, noemt het 'opvallend' dat het bedrijf zo snel overstag is gegaan. Tijdens eerder overleg is altijd vastgehouden aan de Verklaring van Noordwijk, die streeft naar afschaffing van castratie in 2015. In een officiële reactie op de dagvaarding schrijft het bedrijf nu dat de ontwikkelingen dusdanig voorspoedig verlopen, dat de algehele inkoop van ongecastreerd varkensvlees al per 1 januari 2011 plaats kan vinden.
Vanaf zijn vakantieadres toont Baaij zich verheugd over de stap van Sligro: "Hierdoor zal jaarlijks zeker 100.000 varkens de pijnlijke castratie bespaard blijven, naast de bijna twee miljoen varkens waarover wij al eerder konden berichten. Wij hopen dat in 2012 castratie voor de Nederlandse markt verleden tijd is." Ook de advocaat van beide stichtingen, mr. Balthazar Houtappel, spreekt over een groot succes. "Dit onderstreept maar weer het belang van de inzet van stichtingen als Varkens In Nood en Dier & Recht".
Eerder werden supermarktketens Albert Heijn en C1000 gedagvaard over de kwestie, ook zij kondigden spoedig daarna aan te zullen stoppen met castratie. In totaal hebben nu negentien grote supermarkten, groothandels en slagers hun inkoopbeleid onder druk van Varkens in Nood aangepast.